Apartheid was toen reeds een lockdown tussen de kleurlingen, de zwarten en de blanken (de Boeren hadden het voor het zeggen.).
Maar ook een lockdown tussen Wijnand en de Boeren. Hij moest laten zien dat Christenschap anders was dan het Christenschap van de Boeren. Voor de Boeren was de blanke de volmaakte mens, de kleurling was een beetje minder en de zwarte was in de ogen van de blanken nog minder. Hoe witter je vel, des te meer mens.
Daarom was het zo moeilijk als blanke priester te laten zien wat het ware Christenschap inhield. Er waren verschillende kerken; één voor de Blanken, één voor de Kleurlingen en één voor de Zwarten. Als Kleurling moest je het niet proberen in de kerk van de Blanken binnen te gaan, ook al had je dezelfde geloofsovertuiging. Als een Boer stierf mocht het kleurlingvolk niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Zij moesten buiten het hek van het kerkhof wachten. De kleurlingen mochten alleen binnen het hek komen om het gat dicht te gooien.
De blanke priesters moesten oppassen wat ze verkondigden over de apartheid. Er werd in de RK kerk regelmatig over apartheid gesproken. Dat bracht het risico met zich mee om het land uitgezet te worden. Het was altijd heel moeilijk in Friersdale om de kleurling- en zwarte bevolking te laten zien dat Wijnand één van hen was. Dat hij er was vóór hen.
Probeer je hierbij voor te stellen hoe hun denkwijze was, na alle onderdrukking door de blanken.
Wijnand moest soms toch ook streng voor hen zijn (bv bij drankmisbruik), maar daarbij aangeven dat het zijn goede intenties voor hen en de gemeenschap waren die uit het hart komen. Hij nam het altijd op voor de gekleurde bevolking. Dat was vaak heel moeilijk. Hij leerde altijd te denken vanuit de kleurlingen, want in hun ogen was Wijnand blank en dus een Boer.
De gelijkenis van het zaad
Door onderwijs uit de armoede
Geïnspireerd door Nelson Mandela deed Wijnand er alles aan wat in zijn vermogen lag om onderwijs aldaar op een hoger peil te brengen.
Een van de successen van het onderwijs in Friersdale is van een jonge vrouw. Als klein meisje woonde ze in een rieten hut. Na het doorlopen van de school in Friersdale heeft zij (met financiële hulp van andere mensen) elders haar diploma als onderwijzeres behaald. Zij is nu een zeer betrokken onderwijzeres op de school in Friersdale en de leidster van de jongerenafdeling Chiro Friersdale.
Chiro is een kerkelijke organisatie waar kinderen zich bezighouden met godsdienst maar ook met de dingen uit het dagelijks leven.
Zij heeft aangegeven altijd bij Friersdale te blijven om de gemeenschap te helpen met bouwen aan een betere toekomst.
Haar dank aan Wijnand met de woorden: “Vader was voor ons al die jaren een tweede Mandela”. Dat is een prachtige eer en beloning.
In 1992 werd Wijnand wegens hartklachten, geopereerd. Het grillige klimaat van de Noordkaap-provincie maakte het hem onmogelijk in Friersdale te verblijven en keert hij in 1998 definitief terug naar Nederland.
Hij woont nu in Huizen en blijft zich inzetten voor zijn medemens. Bijna wekelijks heeft Wijnand nog telefonisch contact met Friersdale.
Vrijdag 24 april 2015 ging Pater Wijnand van Wegen ging naar het Eemnesser gemeentehuis omdat hij was uitgenodigd voor de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan Greet Martens-Vernooij. Echter Pater Wijnand van Wegen werd zelf benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Lees verder in deze special.
Er zijn en worden nog steeds diverse projecten gerealiseerd, van waterzuivering en zonnepanelen tot uitbreiding scholencomplex, de financiële ondersteuning van het dagelijks leven in het ‘koshuis’ en de aanschaf en het onderhoud van (school)bussen.
Zijn doel en missie blijft het genereren van gelden ter ondersteuning van het Koshuis, het sociaal centrum en de school.
Als ambassadeur van de Stichting Friersdale-Eemnes keert hij jaarlijks een aantal weken terug naar Friersdale. Tijdens zijn verblijf in Friersdale in 2019 brak Wijnand zijn bovenarm. Een nare breuk waar een nieuwe operatie en nog diverse ziekhuisopnames in Nederland op volgden.
In Huizen, Laren en Eemnes springt hij nog regelmatig bij in het pastorale werk.
Hij is en blijft, zolang zijn gezondheid het toelaat vanuit Nederland priester, pastor en “vader” voor Friersdale.
De huidige berichten zijn in en in triest. De school en en Koshuis worden door overheidsmaatregelen gesloten. Wijnand maakt zich grote zorgen om de bevolking in de golfplaten hutjes. Men leeft dicht bij elkaar, zonder de hygiëne welke wij kennen. Voor de nieuwsbrief van de Oblaten schrijft hij een indringende inkijk in het apartheidssysteem gegeven in zijn tijd als missionaris en vertelt dat hij zowel door blank als zwart maar moeilijk geaccepteerd werd.
Lees hier Wijnands brief voor de Salesiaanse familiedag mei 2020 geschreven tijdens de lockdown door de coronapandemie.
Tijdens het weekend van 25 en 27 juni 2021 is op ingetogen en feestelijke wijze het
60-jarig priester jubileum van pater Wijnand van Wegen gevierd.
Hoewel Wijnand met het oog op de coronapandemie heeft aangegeven dat er dit jaar geen feest zou komen is er toch het hele weekend feestelijke aandacht geweest. Meer dan 80 felicitatiekaarten, vele telefoontjes, twee mooie vieringen en diverse persoonlijke bezoekjes.
Wijnand geeft aan in stil gebed de 25e te willen gedenken, maar op de zondag voorafgaand werd in de Sint Jansbasiliek aangekondigd dat er op de dag zelf een ingetogen viering onder leiding van Jan Vriend zou plaatvinden. De feestelijk versierde basiliek is goed bezocht en voor Wijnand dat is een heel positieve verrassing. De mis is begeleid door de Broederschap en werd gregoriaans gezongen.
Zondag 27 juni 2021 opent de Thomaskerk in Huizen de deuren voor het eerst weer voor een grotere groep dan 30 personen. De kerk zit maximaal (1,5 meter regel) vol. Het Vamos koor staat ook zo groot als mogelijk klaar om Wijnand toe te zingen. Het wordt een Eucharistie viering met een Zuid-Afrikaans randje. Na de viering is er koffie en gelegenheid om Wijnand te feliciteren, waar ook velen gebruik van maken.
Met bijgaande linken foto’s (beeldverhaal) van de vieringen:
Lieve Vrienden,
Hoe ouder je wordt, des te sneller lijkt de tijd voorbij te gaan, zo ervaar ik het althans. Toch mag ik de laatste tijd terugkijken op een heel mooie periode in mijn leven.
Op 28 augustus mocht ik in de parochie van Eemnes, te midden van mijn medebroeders – de Oblaten van Franciscus van Sales, de werkgroep Friersdale-Eemnes en zeer vele parochianen en vrienden mijn 60-jarig Priesterjubileum vieren.
Baie dankie voor dit geweldig mooie feest wat ik daar mocht vieren.
Lees meer op onze Friersdale zondag pagina
Enkele dagen later mocht ik op reis gaan naar Friersdale – Zuid Afrika naar een dierbare vriend van mij, waar ik als priester 36 jaar gewerkt heb.
Door de Corona was ik er 3 jaar niet geweest. Het was een geweldig terugzien. Zeer velen waren naar het vliegveld gekomen om mij te verwelkomen. Enkele honderden kinderen en onderwijzend personeel stonden in Friersdale bij de school te wachten om mij daar ook te verwelkomen. Dat doet je dan toch wel iets.
Ik heb daar een heel fijne tijd gehad. Elke zondag mocht ik voorgaan in de Eucharistie viering.
Elke middag tijdens mijn verblijf daar van ± zeven weken ben ik op huisbezoek gegaan. Dat hebben de mensen zeer gewaardeerd. Kortom het was een onvergetelijke tijd.
Zondag 16 oktober 2022;
Pater Wijnand van Wegen gaat voor de laatste keer voor in zijn kerk van Friersdale. De kerk zit overvol!
Bij de afscheidsviering is de nieuw gebouwde Mariakapel nog ingezegend.
Alle rechten voorbehouden Stichting Friersdale-Eemnes