Via paters in de dorpskerk van Eemnes, kwam Wijnand in contact met de Oblaten van Franciscus van Sales. Deze gemeenschap sprak hem bijzonder aan. De wapenspreuk (Latijns: tenui nec dimittam) en de spiritualiteit raakten hem diep. Alles stond in het teken van de liefde voor de mensen en minder in regels, richtlijnen, wetten en dogma’s.
De Congregatie van de Oblaten van Franciscus van Sales is een congregatie van paters en broeders, die zich geven voor God- en mensendienst in de ruimste zin van het woord. Hun grote voorbeeld is de heilige Franciscus van Sales. Ze zijn naar hem vernoemd. Franciscus van Sales leefde van 1567 tot 1622, was bisschop van Genève en woonde in Annecy, een stadje in de Haute Savoie.
Franciscus van Sales is in die tijd humanist en een begaafd geestelijk begeleider.
Zijn boodschap luidt: 'Om een goed christen te zijn, hoef je niet in een klooster te gaan, dat kun je ook op de plaats waar je woont, werkt en leeft.' Hij heeft oog voor de individuele mens. Zijn begeleiding is steeds persoonlijk en op maat. Het motto dat boven al zijn raadgevingen gezet kan worden:
'Doe alles uit liefde, niets uit dwang.'
Die liefde is gericht op God en omvat van daaruit alle mensen.
De congregatie van de Oblaten van Sint-Franciscus van Sales (Latijn: Institutum Oblatorum Sancti Francisci Salesii afgekort: OSFS) werd opgericht in 1871 te Troyes door de priester Louis Brisson. De leden zijn over de hele wereld als missionaris werkzaam.
Aanvankelijk verloopt de groei voorspoedig. Binnen vijftien jaar telt de congregatie tachtig Oblaten osfs en vertrekken de eerste missionarissen naar Zuid-Afrika.
Op 27 december 1927 arriveert pater Spiessl in Tilburg. Hij is de pionier van de Nederlandse provincie. Hij betrekt een klein huis in de Vogelstraat, maar start al in 1930 het latere grote missiehuis ‘Ave Maria’.
In 1936 betrekken zeven novicen het noviciaathuis ‘Salesianum’ aan de Groesbeekseweg in Nijmegen, onder leiding van pater Bogenberger. Na hen volgen nog 150 priester- en 40 broederkandidaten. Op 5 oktober 1937 wordt de Nederlandse provincie zelfstandig, met pater Bogenberger als eerste provinciaal.
In 1937 kocht pater Spiessl Studiehuis Sint Jozef in Huize Leefdael te Beek en Donk, een geschikt huis voor het scholasticaat (=priesteropleiding). Pater Bogenberger kreeg in 1938 de leiding over dit scholasticaat.
Architect Roffelsen uit Helmond tekende voor de verbouwingen van 1950. Aan de zijkant verrees een vleugel met spreekkamers en andere vertrekken. Ook de nieuwe kapel, die in 1956 werd ingewijd, was van de hand van Roffelsen. In dat jaar werden ook de studiezaal, de recreatiezaal en de fraterskamertjes gebouwd.
De vroegere huiskamer werd ingericht als kapel, de ruimte achterin als refter (=de eetzaal). Op de tweede verdieping bevonden zich chambrettes (=slaapkamertjes).
Net als bij de meeste andere orden en congregaties, nam ook bij de Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw het aantal nieuwe roepingen af. De priesteropleiding eindigde in 1965, het huis werd gesloten en verkocht.
Van maart 2006 tot oktober 2020 was in Schijndel een centrum voor spiritualiteit gevestigd met de vertrouwde naam Salesianum. Vanaf 1 november 2020 komen
de Nederlandse Oblaten bijeen in het woonhuis van pater Kees Jongeneelen te St. Oedenrode.
De wapenspreuk Oblaten osfs
De Latijnse tekst tenui nec dimittam, is afkomstig uit het bijbelse Hooglied.
In vertaling: ‘Ik houd hem vast en laat hem niet meer los’ (Hl 3, 4). Bovenaan staan de letters V en J. In vertaling luidt dit: Leve Jezus, de uitroep die Franciscus van Sales schrijft op de allereerste bladzijde van de Philothea.
Het beeldmerk
Bij de opening van Salesianum in 2006 hebben de Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales het hart als beeldmerk gekozen. Met dit beeldmerk laten zij zien dat bij Franciscus van Sales de liefde centraal staat en dat de Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales dat liefdesvuur brandend willen houden.
De volledige naam, Oblaten van Sint Franciscus van Sales, wordt afgekort tot osfs. De leden van de congregatie schrijven deze afkorting achter hun naam en noemen zich oblaat osfs om aan te geven dat zij zichzelf aanbieden en toevertrouwen aan God en aan hun patroon, Franciscus van Sales. Het is een woord vol toewijding.
Het motto dat boven alle gedachten en raadgevingen aan anderen gezet kan worden, is de zin die Franciscus van Sales schrijft aan Jeanne de Chantal: “Doe alles uit liefde, niets uit dwang.”
Tijdens het leven van Franciscus van Sales en in zijn traditie groeit de salesiaanse spiritualiteit. Zoals elke spiritualiteit is het een levendig en beweeglijk geheel. De spiritualiteit van Franciscus van Sales kent haar eigen accenten. De allesbepalende gerichtheid op God staat in het teken van de liefde. Met angst, dwang en regeltjes heeft dit godsbeeld niets te maken. God is liefde, de mens is de vrucht van deze liefde en het verlangen van mensen om goed te leven staat in het teken van deze liefde. De salesiaanse spiritualiteit is gericht op de mens en kent een optimistisch mensbeeld. Dit optimistische mensbeeld is, behalve aan het godsbeeld, stevig vastgeknoopt aan het humanistische gedachtegoed. Ieder mens kan aan zichzelf werken, zichzelf ontwikkelen en in liefde groeien.
Alle rechten voorbehouden Stichting Friersdale-Eemnes