2018 Familie Sjaak van Wegen

Voetbal van plastictasjes

2018 Familie Sjaak van Wegen

Reisverslag Bernadette, Sjaak en Jessica van Wegen

Periode 19 augustus tot en met 30 augustus 2018

Dit verslag zijn onze bevindingen. Deze zijn gebaseerd op onze ervaringen tijdens het bezoek aan Friersdale voor de periode van 12 dagen. Een periode die te kort is om de problematiek volledig te begrijpen. Maar het is menselijk om op basis van onze ervaringen toch een mening te vormen.
In ons leven hebben wij veel verhalen gehoord over ontwikkelingen en problemen in Zuid Afrika en specifiek Friersdale. Maar nu ik ook in het werkgroepje “de denktank” mag deelnemen, wordt er nog meer nagedacht over de toekomst van woongemeenschap “Friersdale” en de toekomstige verbintenis tussen Holland en Friersdale. 
Dit heeft veel nieuwsgierigheid opgewekt, waardoor wij hebben besloten om een bezoek te gaan brengen aan Zuid Afrika. 
Aan de hand van diverse items omschrijven wij onze gedachte bij dit onderwerp.

Omgeving

De missiepost is gelegen langs een soort van provinciale weg. Deze weg loopt vrijwel parallel aan de Oranje rivier. 14 kilometer over deze weg, richting het westen, ligt het dorpje Kakamas. 12 kilometer naar het oosten, over dezelfde weg ligt het dorp Keimoes. Zijwegen zijn er bijna niet. Tussen de Oranje rivier en genoemde weg wonen vele blanke boeren met een wijngaard. Maar wij hebben ook een boer bezocht met vleesvee (zeer extensief).

De Oranje rivier is de bron van leven in dit gebied. Alleen langs deze rivier is sprake van plantaardig en dierlijk leven. Vanaf circa 1 a 2 kilometer afstand van de rivier verandert de vegetatie van groene struiken naar dorren planten.

Wijngaard in Friersdale
Langs de hele weg tussen Keimoes en Kakamas staan veel hutten op het terrein bij de boeren. Personeel van de boer woont veelal in een hut bij de boerderij. Eindigt de arbeidsrelatie, dan is de kans aanwezig dat je uit de woning moet vertrekken. Zelfs bij een overlijden wordt het lichaam vaak begraven op het terrein bij de boer. Mogelijkheden om zelf op eigen grond of grond van de gemeente een hut te plaatsen zijn zeer beperkt.

In de dorpen Keimoes en Kakamas zijn enkele kleine winkels, een supermarkt (SPAR), en vele kleine kerkjes, scholen en overige voorzieningen. Fabrieken of bedrijven in de private sector hebben wij niet gezien. Alleen sporadisch een restaurant. In de dorpen is alleen een gemeentehuis, politiebureau, of een voorziening voor gezondheidszorg.
De kwaliteit van de locaties waar men leeft is nogal divers. Er zijn veel hutten, gemaakt van zinken golfplaten. Maar soms zie je ook een woning, opgebouwd met steen. Water wordt meestal centraal bij een vast punt ingenomen. Sommige huizen hebben elektriciteit. Vooral bij de woningen in de dorpen. Binnen de hutten en woonhuizen is meestal sprake van maar enkele verschillende ruimten. Koken (op een pot boven wat gloeiend hout) gebeurt veelal buiten het woonverblijf. 

Het school terrein, de klaskamers, het koshuis en de kerk in het middelpunt

Het is indrukwekkend om langs een heel lange weg met wijngaarden, hutten locaties en dor landschap ineens een terrein tegen te komen met hierop een kerk, heel veel losstaande klaslokalen, een sociaal centrum, een koshuis en circa 10 losstaande heel kleine woningen.

Als je de foto’s van 50 jaar geleden ziet en je bekijkt wat er nu is opgebouwd, dan realiseer je dat op deze locatie heel hard is gewerkt. Het hele terrein is volgebouwd. De velden (zandvlakte) voor voetbal en netbal zijn op het land van de naastgelegen boer. De maximale capaciteit van het terrein is bereikt. Deze locatie maakt het mogelijk om de vele kinderen die wonen tussen Keimoes en Kakamas een basis te geven voor hun verdere toekomst. 

Maar ook de volwassen bewoner uit het gebied vindt hier een plaats waar hij zijn geloof kan belijden, zijn sociale contacten kan onderhouden en sommige halen hier zelfs hun voedsel om te overleven.

School

Tijdens dit bezoek verbleven wij in het “gastenverblijf” op het schoolterrein. Een prachtige ruimte, met alle voorzieningen. Zelfs “krag” (elektriciteit) en warm water. ’s-Ochtends om kwart over zes hoorden we het vertrek van de eerste bussen, om kinderen op te gaan halen. Om zeven uur speelden er al volop kinderen op het terrein, gelegen tegen het gastverblijf. De bussen vertrokken dan voor de tweede rit, om wederom kinderen op te gaan halen. Alleen de kinderen die dichtbij woonden, kwamen lopend naar school. 

Om 8 uur vond op het centrale schoolplein de weekopening plaats. Ruim 600 en kinderen strak tegen elkaar. Het was in de ochtend, zolang de zon nog niet scheen, in deze tijd van het jaar (voorjaar) koud. Bijna iedereen was gekleed in het schooluniform. Alleen de allerjongste kinderen niet. Samen werd er gezongen en gebeden. Het schoollied en het Zuid Afrikaans volkslied werden ten gehore gebracht. Bijzonderheden over de school, zoals prestaties van kinderen, werden benoemd. 

Daarna ging iedereen keurig in de rij voor een leslokaal staan. Op het moment dat “de opvoeder” (zo wordt de leraar genoemd) er was, ging iedereen de “klaskamer” in.

Een erg groot probleem op school zijn de tekorten aan schoolboeken. Er wordt erg veel gekopieerd. Maar dit is erg duur. Waarom de overheid niet tijdig met geld voor voldoende schoolboeken komt, is mij niet duidelijk.  

Wij hebben tijdens ons bezoek mogen ervaren, hoe belangrijk de school is voor de kinderen. Allereerst de opvoeding van de kinderen. Door gebroken gezinnen en slechte sociale omstandigheden in de thuis situatie, is de opvoeding soms minimaal. Op school wordt relatief veel tijd besteed aan het bijbrengen van normen en waarden. Een voorbeeld hiervan is het opruimen van rommel, specifiek plastic afval. Het schoolterrein moet schoon blijven. Maar buiten het schoolterrein is op heel veel plaatsen sprake van een enorme vervuiling, met vooral veel plastic. Een tweede voorbeeld is het leren luisteren naar wat er wordt gezegd. Om de school goed te laten functioneren, is dit van groot belang. 


Examenklas 2018 Friersdale
De school is ook van groot belang voor de sociale ontwikkeling van de kinderen. Het bijbrengen van communicatieve vaardigheden, zoals schrijven en lezen (ook via de Engelse taal) , geeft deze kinderen een kans om een grotere wereld te leren kennen. Via computers (op school beperkt aanwezig) en via mobiele telefoons (deel van de oudste kinderen heeft een mobiele telefoon) kunnen zij de wereld buiten Friersdale ontdekken.  

In de periode dat kinderen naar school gaan (een periode van ongeveer 14 jaar) krijgen zij vanuit de school een minimale basis hoeveelheid aan voedsel. Voor de ontwikkeling van het lichaam van groot belang. Ook de lichaamsbeweging krijgt op school veel aandacht. Voetbal (met eigen gemaakte bal) en netbal zijn erg populair

Koshuis

Bij de school is een verblijf voor een groep kinderen, die op zeer grote afstand wonen. Tot tweehonderd kilometer. Eens in de vier weken gaan deze kinderen een weekend naar hun familie. Er is een koshuis moeder en koshuis vader. Het is eigenlijk een heel, heel groot gezin. Het is er erg gezellig. Er is een televisie aanwezig, wat de rust iets bewaard. Ongelofelijk is de populariteit van voetbal. De jongens konden mij beter vertellen wie de spelers en trainer waren van PSV, dan wij zelf. 

De diversiteit van het eten is heel beperkt. Iedere avond werd er wat brood gebakken door de kinderen. Ook was er een keer een braai (BBQ). Van een boer uit de buurt had het hoofd van de school wat slachtafval gehad van een schaap. De poten, darmen en de kop. Het was maar goed dat het al een beetje donker was. 

Zelf brood bakken in Koshuis Friersdale

Groot voordeel van het koshuis is de begeleiding die deze kinderen krijgen. Zij hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om alles schoon te houden en eten klaar te maken. Maar ook is er toezicht op het maken van huiswerk.

Waterbehoefte

Op de missie post is een grote behoefte aan water. De school met zeshonderd kinderen, tien bijbehorende woningen, de kerk en het kosthuis moeten van water worden voorzien. Er is geen waterleidingnet. Iedereen leeft van het water, vanuit de Oranje rivier. Vanuit één van de vele zijarmen wordt het water opgezogen door een pomp, die zijn energie (elektriciteit) haalt uit de onlangs geïnstalleerde zonnepanelen. Hierna wordt dit water 500 meter verder, naar de waterzuivering getransporteerd, waar het wordt gezuiverd. Afhankelijk van bestemming (toiletten of drinkwater) wordt er een meer uitgebreide zuivering gedaan. Hierna wordt het getransporteerd naar de diverse plekken op het terrein. 

Maar ook buiten de missiepost is er veel behoefte aan water. Als onmisbaar bestanddeel om te kunnen leven voor mens en dier, maar ook voor alle wijngaarden van de boeren. Omdat er heel weinig regenwater valt, moeten de druivenstruiken allemaal geïrrigeerd worden. De toevoer vanuit de meer dan 2.000 kilometer lange Oranjerivier wordt hiervoor via twee grote stuwdammen gestuurd qua permanente waterdoorstroming door het hele jaar heen. 

Sociale problematiek

Het niet hebben van voldoende basis inkomsten is van toepassing voor een flink deel van de bevolking. Men leeft dan van de kinderbijslag en mogelijk een kleine uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Daarnaast wordt er veel bespaard, doordat families bij elkaar in hutten leven.

Een gevolg van deze troosteloze situatie is een vaak ongezonde leefstijl. Er wordt geleefd van dag tot dag. Er wordt niet nagedacht over de langere termijn. Van groter belang is het overleven op korte termijn. In een dergelijke situatie is het ook niet realistisch om veel ambitie over de toekomst te hebben. Er is geen toekomst doel om te willen realiseren. Om uit deze ellendige situatie te komen, wordt nogal eens een toevlucht gezocht naar het gebruik van sterke drank. En wat hiervan de consequenties zijn laat zich raden. 
Vanuit de school en vanuit de kerk wordt veel aandacht gegeven aan het voorkomen en tegengaan van drankmisbruik. Maar dit vergt erg veel tijd en energie. De echte oplossing is een stabiele privé situatie en een baan, van waaruit enige inkomsten worden ontvangen. Maar hiervoor moet er nog veel veranderen.

Ons is ook opgevallen dat de apartheid wettelijk dan wel is opgeheven, maar praktisch benaderd is er sprake van verschillende bevolkingsgroepen, die een minimale omgang met elkaar hebben. Alleen als het absoluut nodig is, dan is er onderling contact. Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen scholen, eigen kerken waarvan zij lid zijn, eigen maatschappelijke organisaties etc. En de machtsverhoudingen zullen deze apartheid ook blijvend in stand houden. De verschillen onderling zijn zo groot, dat verandering hierin alleen met hele kleine stappen moet plaatsvinden. Anders ontstaat er chaos. Kennis (praktisch en theoretisch), kapitaal en ervaring moet bij alle bevolkingsgroepen aanwezig zijn, voordat stappen tot verandering kunnen worden ingezet.

Werkgelegenheid

Geloofsbeleven - menswaardigbestaan Friersdale

We willen allemaal op deze wereld voor iedereen een menswaardig bestaan. Willen we dit bereiken dat moet er overal op aarde voedsel zijn en er moet een leefbare omgeving gecreëerd kunnen worden. Hierbij moet je niet altijd afhankelijk blijven van andere mensen. De mensen moeten zelfstandig ter plaatse een inkomen kunnen verwerven. Maar dit is nu juist een heel erg groot probleem. Ik weet niet hoe hoog de werkloosheid is. Maar ik heb percentages gehoord tot 90 procent. De ontwikkeling in de groei van het areaal wijnbouw, was positief. Dit betekende meer benodigde arbeid. Maar er is sprake van een heel grote toeloop van (nog goedkopere) arbeidskrachten uit Botswana en enkele andere omliggende landen. Een probleem waar heel Zuid Afrika mee heeft te maken (Er zijn schattingen dat 20 % van de bevolking illegaal is gekomen vanuit andere landen uit het werelddeel Afrika). In deze landen is de armoede nog groter, door oorlogen en politiek wanbeleid, waardoor mensen vluchten naar onder andere Zuid Afrika. 

Door de invulling van benodigde arbeid vanuit andere landen, stijgen niet de mogelijkheden voor het krijgen van werk voor de plaatselijke bevolking. Daarnaast is er door diverse oorzaken sprake van een grote bevolkingstoename. Dus in de komende decennia is er nog veel meer behoefte aan het krijgen van een baan. Hier staat tegenover dat het aanbod waarschijnlijk niet zal stijgen. Gevolg hiervan zal zijn een toenemende armoede en grotere afhankelijkheid van derden. 

Daarnaast is er een nieuw probleem bij gekomen. De president van Zuid Afrika, Cyril Ramaphosa, overweegt om in de toekomst grondonteigening van de boeren mogelijk te maken. Dit heeft als gevolg een grote waardedaling van de boerderijen en door de onzekerheid minder bereidheid tot nieuwe investeringen. Door de lagere investeringsbereidheid zal de werkgelegenheid niet groeien.

Het belang van behoud van de Missiepost 

De Missiepost is een plaats van waaruit heel veel kinderen een basis krijgen om voorbereid te zijn op de toekomst. Kinderen krijgen een mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Volwassen krijgen vanuit de kerk een boodschap mee. Er is ruimte voor sociale ontspanning. Er wordt naar elkaar omgezien. In tegenstelling tot de westerse wereld, zijn er geen andere instanties die deze taken op zich nemen. Er is sprake van een overheid die, in tegenstelling tot wat wij gewend zijn, zich alleen bezig houdt met enige kernactiviteiten. Het voortbestaan van de missiepost, in welke vorm dan ook, is letterlijk van levensbelang. Zonder dit instituut is er niemand die deze verantwoordelijkheden op zich neemt. 

Onze inbreng en steun hierbij is ook in de komende generatie van groot belang. Hopelijk kan er met een gedeelde verantwoordelijkheid blijvend gestreefd worden naar een menswaardig bestaan voor iedereen. We kunnen trots zijn op hetgeen wat er tot nu toe is gerealiseerd. Maar de doelstellingen van de missie post moeten ook waargemaakt worden voor komende generaties.

Toekomst

Allereerst hopen wij dat de Zuid Afrikaanse regering krachtiger gaat worden. Meer samen met het bedrijfsleven gaat investeren in dit land, voor een betere werkgelegenheid. 

Maar ook de kerken kunnen een belangrijke rol spelen in de toekomst. Kerken moeten meer samen optrekken. Misschien dat de leden van de kerkgemeenschappen dan ook langzaam naar elkaar toegroeien.

Heel belangrijk is dat de bevolkingsgroei beheersbaar blijft. Er moet hiervoor beleid komen. 

Wij gaan ervan uit dat school en kerk hun belangrijke taken in Friersdale goed blijven vervullen. Als ook de lokale bevolking en overheid dan externe omstandigheden gaan creëren voor een betere en aantrekkelijkere omgeving, dan zullen ook de mensen in Friersdale een meer menswaardig bestaan gaan krijgen.



  

Share by: